Hadith Pilihan (Pemimpin Jangan Pentingkan Diri)

Rasulullah SAW bersabda : "Akan lahir selepas aku beberapa pemimpin yang mementingkan diri sendiri dan yang melakukan perkara-perkara yang tidak disukai oleh kamu". Para sahabat bertanya : "Wahai Rasulullah, apakah yang engkau hendak perintah dalam kalangan kami ini sekiranya terdapat perkara seperti itu?" Baginda SAW menjawab : "Hendaklah kamu menunaikan tanggungjawab kamu dan memohon kepada ALLAH segala hak-hak yang kamu perlukan".
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sunday, 22 February 2015

Beautiful

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh.

Cantik.
Selalu jadi topik dikalangan para an-nisa.
Selalu nya lah kan,
Semua insan ingin kelihatan cantik dan kemas.
Tak salah,
Umat Islam memang kena sentiasa jaga penampilan.
Barulah mereka yang bukan Islam,
Tertarik dengan penampilan atau imej yang ditunjukkan orang Islam.
Tiada lah mereka memandang kita dengan pandangan yang hina lagi keji.

NAMUN,

Kecantikan tu abstrak.
Mohon.
Jangan banding bandingkan wajah seseorang tu lawa ke tidak.
Cantik yang sebenar bukanlah pada wajah semata,
Tetapi pada hati yang suci lagi bersih dan murni serta akhlak yang terpuji.
Yang tiada sekelumit pun rasa dengki terhadap orang lain,
Yang tiada pun perasaan su'uzzon terhadap orang lain.
Yang sentiasa menjaga pertuturan dan peradaban kita,
Terutama dengan ibu bapa,
Guru-guru,
Makcik kantin, makcik cleaner dan seluruh ahli masyarakat sejagat.
Yang lembut budi bahasa.

HAH

Macam itu lah baru betul betul cantik,
Bukan hanya rupa paras sahaja tau,
Jadi,
Kalau boleh,
Jom sama sama re-set balik mind kita,
Jangan asyik nak kritik orang sahaja.
Kita sendiri kena perbaiki diri kita.
Untuk sentiasa nampak "cantik"

Jadi,
Jom sama - sama kita men-transformasikan diri,
Memang susah,
But,
Atleast give a try,
Barakallahumma Walakum.


Sekian sahaja sinopsis pendek tentang bab ini =D



SELAMAT MENGHABISKAN SISA CUTI HUJUNG MINGGU &
SELAMAT BERSEKOLAH :)